Den královských narozenin

Včerejšek, 10. červen, byl zajímavý tím, kolik narozenin a výročí v královských rodinách se v tento den sešlo. Posuďte sami.

Úctyhodného věku 93 let se dožívá princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II. Princ, původně pocházející z řecké královské rodiny, byl vždy obdivuhodným mužem, který proslul obětavým plněním královských povinností, odvahou, upřímností, zdravým rozumem i smyslem pro humor. Po desetiletí je oporou své manželce v jejím náročném údělu a jistě právem patří mezi nejoblíbenější členy královské rodiny.

32. narozeniny oslavila princezna Madeleine, vévodkyně z Hälsinglandu a Gästriklandu, druhá dcera a nejmladší dítě švédského krále Karla XVI. Gustava. V poměrně živé paměti je její svatba s Američanem Christopherem O'Neillem, která se konala loni ve Stockholmu, a letos v únoru se princezna Madeleine stala maminkou, když se jí narodila dcera Leonore.

O rok více, 33 let bylo princi Hašimovi, synovi jordánského krále Husajna. Princ Hašim je bratrem Abdalláha II., současného krále Jordánska, druhým synem krále Husajna a královny Noor a celkově pátým a nejmladším ze synů krále Husajna. Se svou ženou princeznou Fahdah má tři dcery.

Za zmínku ovšem stojí i královské rody nevládnoucí, zejména když se jedná o blízké státy: 38. narozeniny oslavil princ Georg Friedrich, který je hlavou rodu Hohenzollernů a prapravnukem německého císaře Viléma II. Kdyby se dějiny vyvíjely jinak, mohl být dnes králem pruským a dokonce i císařem německým – ostatně i jeho poměrně nedávná svatba roku 2011 zvedla v Německu vlnu zájmu o monarchii a objevily se i úvahy o tom, co by konstituční monarchie Německu mohla přinést.

Vedle narozenin se 10. června sešlo také hned několik svatebních výročí. 21 let manželství oslavili už zmíněný jordánský král Abdalláh II. a královna Ranija. Krásné 47. výročí svatby měli dánská královna Markéta II. a princ Henrik. A úžasných 66 let jsou manželi rumunský král Michael I. a královna Anna – obdivuhodné, zejména v dnešní době, kdy velká část manželství nevydrží ani desetinu té doby (mimochodem, královna Anna je neteří české královny Zity).

Nejsou to sice letos kulatá výročí (ovšem za dva roky by to mohlo být zajímavější), přesto je to pozoruhodné, kolik narozenin a výročí se na jeden červnový den sešlo v současných královských rodech, že ano?

Autor: Matěj Čadil | středa 11.6.2014 9:00 | karma článku: 22,90 | přečteno: 981x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60