Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

velky bratr

10. 6. 2010 22:59
Priciny druhe svetove valky

Kdyz se ve Versailles domlouvalo povalecne usporadani, mel jisty Winston Churchill, tehdy Lord Admirality, dve zasadni vyhrady:

- reparace vyzadovane po porazenych nesmi byt likvidacni, jinak se tyto zeme drive ci pozdeji zvrhnou do nejakeho extremistickeho rezimu a bude trabl.

- hromada papiru, jez se natiskl za valky k placeni statnich vydaju se musi devalvovat tak, aby opet odpovidala kryti a evropa se vratila k predvalecne zlate parite.

Ani s jednou vyhradou neuspel. Diky reparacim se nemecko nemohlo nijak rozvijet a brutalne se zadluzovalo.

Zachovana bublina pirovych penez bez vztahu ke kryti vyrazne usnadnila Vymarske republice jeji hyperinflaci, coz byla jedna z poslednich kapek, ktere byly k Hitlerovu nastupu treba.

0 0
možnosti
VB

velky bratr

10. 6. 2010 23:02
Re: Priciny druhe svetove valky

Po druhe svetove valce pak melo nove usporadani podle pana Keynesse zname jako dohody z BrettonWoods vydlazdenou cestu. Pouzivane papirky opetovne narostly do obludnych objemu a jejich hodnota byla pochybna - BrettonWoodsky system vytvarel iluzi stability a duveryhodnosti.

No a od te doby platime bezcennym papirem, ktery se v emzicas euz jednou malem zhroutil a jen jednostranna vypoved zavazku ze strany usa po bratrske pomoci kubanskou krizi jej udrzela pri zivote.

.

Kdyby byly v zadnici ryby, nebyly by rybniky a kdyby tenkrat bylo vse tak, jak Winston Churchill chtel, dnes bychom byli asi o mnoho dal...

0 0
možnosti
V

viveka77

5. 6. 2010 10:21
Karma, mladý pane.

Zvlášť poslední odstavec mi mluví ze srdce. R^

0 0
možnosti
MC

greybeard-

4. 6. 2010 2:42
Pane Streite,

toto jste napsal vy........ vlastenec není nacionalista. Takoví jako vy jsou však kolaboranty......Takž jestli dobře rozumím, tak odlišný názor od Vašeho je kolaboranství. Jednoduchá otázka, jak jste se jako vlastenec choval za bolševika a jak jste proti okupaci bojoval? Ulehčím vám to. Já se přiznám i když se za to stydím. Já jsem se podělal a shrbil hřbet a patřil k mlčící většině.

0 0
možnosti
DS

Streit

4. 6. 2010 10:49
Re: Pane Streite,

Nebudu se tady obhajovat ani vytahovat. Ale kdo mě zná ví, že jsem podělaný nebyl.

V disentu jsem ovšem nebyl taky. A už vůbec ne v tom prominentním, kde někteří dostávali a zpronevěřovali peníze pro skutečné oběti komunistů:

http://www.euportal.cz/Articles/5553-opilec-vaclav-havel-svedek-vypravi-o-byvalem-prezidentovi.aspx

http://www.euportal.cz/Articles/5793-havlovy-dopisy-olze-posli-vice-kaviaru-a-doutniku.aspx

0 0
možnosti
D

danastol

2. 6. 2010 17:26
souhlas

s článkem a hlavně posledním odstavcem, možná se konečně dočkáme důstojného vedení politiky.Máme jim co závidět. a k panu pisálkovi, radši nic dodávat nebudu. Jeho blogy jsou někdy až překvapující, co nic neříkají.Mluví hodně, avšak pointa je někde úplně vedle.

0 0
možnosti

originalni_demokrat

2. 6. 2010 11:02
Pan Streit je perverzní nacionalista

Jeho články jsou snůškou klišé a lží. Myslím že většina inteligentních lidí jeho články přechází. Občas je ze sebe schopen vydat maximum a napíše kvalitní článek, ale jinak je to děs a běs. Možná by se jemu podobní měli sebrat a založit si superčeský stát někde jinde, oplotili by ho elektrickym plotem a žili by si spokojeně pokud by se navzájem nepozabíjeli.

Za článek karma, Matěji.

0 0
možnosti
DS

Streit

2. 6. 2010 22:09
Re: Pan Streit je perverzní nacionalista

To bude asi podle vašeho gusta:

http://streit.blog.idnes.cz/c/141611/Tak-uz-si-hergot-vyberte-Masaryk-nebo-Havel-a-Schwarzenberg.html

A vyprošuji si: vlastenec není nacionalista. Takoví jako vy jsou však kolaboranty.

[>-]

0 0
možnosti
G

geo.novotny

2. 6. 2010 10:53
MUSITE TO BRAT TAK ....

.... ze pan Streit na tom zrovna neni nejlepe po zdravotni strance. Zakernost mu zatemnuje mozek. Zatimco po r. 1968 pan K. Schwarzengerg neco aktivne proti totalite delal - spolecne s Vilemem Precanem zalozil Csl. dokumentacni stredisko a aktivne podporoval odboj - Streitove a podobni strejcove s ohnutymi hrbety drzeli hubu a krok (ne-li hure). A tak ta zavist a nenavist. Z toho, ze se Vas snazi urazit a pise - ze "nejste dulezity: - slusneho cloveka napadne: a on je? To tedy ano, asi jako uschla kapka po desti.

Pekny clanek.

G.N.

0 0
možnosti
DS

Streit

2. 6. 2010 22:04
Re: MUSITE TO BRAT TAK ....

Pane usvědčený lháři alias Tugane! Nemáte francouzskou přítelkyni. Nemáte koně, s nímž byste se projížděl. Nikdy nikomu nepošlete J. Walkera (viz soutěž za Pocha), protože na to asi nemáte. Zato jste paranoidní a neodlišujete své bludné představy od reality. Jste politováníhodný.

Já jsem za totality cti neztratil.

0 0
možnosti
DS

Streit

2. 6. 2010 10:02
O majetku jsem nepsal nic

Zato váš článek je protičeský. Asi k tomu něco napíšu, i když ne tak adresně. Nejste důležitý. Ale nejste s těmito názory ani sám, bohužel.

[>-]

0 0
možnosti
F

felix2010

5. 10. 2010 17:21
Re: O majetku jsem nepsal nic

Protičeský? Jen zaměřený proti hloupému primitivnímu nacionalismu, který představujete Vy. A své názory nevydávejte za české.

0 0
možnosti
FS

František Stočes

2. 6. 2010 9:02
K. Schwarzenberg při restituci korumpoval!

Nenachází se ten dětský idol náhodou na špatné straně vězeňské mříže?

http://www.netsocan.cz/socan/num0310/num0310.html#num0310

0 0
možnosti
W

wiki5.5

4. 6. 2010 6:19
Re: K. Schwarzenberg při restituci korumpoval!

predpokladam, ze ten urednik jste byl vy, pane sefredaktore, takhle si tu delat reklamu na tak desny bulvarni platek

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 6. 2010 8:50
Právě že jenom do 19.století

Neboť, pokud už uvažujeme o výhodách šlechtictví, uvažujme šlechtice  jako majitele, správce určitého území státu.  Území, které spravoval, rozhodoval o jeho rozvoji,ať zemědělství, průmyslu, staveb chrámů , klášterů,škol, špitálů  bezpečnosti, o poddaných  i třeba vybíral daně. A taky ho, svojí brannou mocí bránil. A současně byl povinnen, na výzvu panovníka, vyslat vojenskou podporu na obranu celého státu. Šlechtici byli součástí systému státu. Jenomže, to všechno padlo už někdy v 18.století, za reforem Josefa II. a dalších panovníků, kdy stát převzal většinu povinností, ale také výsad šlechticů na řízení státu. Ze šlechticů se  pak stala už jen neužitečná masa tvořící panovnikův dvůr.Jistě se mezi nimi našli  mnozí kteří vynikli díky svých schopnostem, ale celkově ztratili svůj společenský význam. Takže , pan Schwarzenberg je sice kníže, ale to samo není nic, čím by mohl naší zemi pomoci...

0 0
možnosti

Matěj Čadil

2. 6. 2010 14:50
Re: Právě že jenom do 19.století

To není tak úplně pravda. Od reforem Josefa II. do roku 1848 šlechta ztrácela své feudální výsady a také velká část jejich území byla rozdělena jejich bývalým poddaným. Přesto zůstali i začátkem 20. století velkými pozemkovými vlastníky a majiteli lesů, polí, rybníků a statků, i když neměli žádné zvláštní výsady (takže do stejné pozice by se mohl dostat každý podnikatel, kdo by takový majetek koupil). A v této situaci také osvědčovali své schopnosti při hospodaření a správě majetku. A přestože lidé už nebyli jejich poddanými, tak šlechtické rody často dbaly na sociální zabezpečení a vzdělání svých zaměstnanců, dotovali výstavbu kostelů, škol, nemocnic atd. .

0 0
možnosti
PV

weitinger

2. 6. 2010 8:46
Zase ten kníže

Nemám nic proti panu Karlovi, je to opravdu jeden z mála gentlemanů na politické scéně. Ale neuvědomuje si jedno, spolu s příznivci této strany přeběhlíků a kabátníků, jeho doba skončila začátkem dvacátého století, vzápětí po vzniku republiky.

Masaryk udělal dobře, když šlechtě odebral a trestním postihem zakázal její tituly. Ukončil jednu velmi nespravedlivou éru hromadění majetku pro úzkou skupinku lidí, kteří si to ničím nezasloužili. A že byli, jak se rádo říká, moudří a o majetky se starali v dobré víře... taky bych se staral o to, co mi taťka baron a děda hrabě v minulosti nakradli a nejednu krvavou válku kvůli tomu rozpoutali ! Samozřejmě tu byly i účelové sńatky, to je jiná kapitola, kupčit oni uměli.

0 0
možnosti
MV

marka40

2. 6. 2010 9:18
Re: Zase ten kníže

;-D;-D;-D

Masaryk "ukončil jednu velmi nespravedlivou éru hromadění majetku pro úzkou skupinku lidí, kteří si to ničím nezasloužili." A čímpak si zasloužila dnešní úzká skupina lidí hromadění majetků na úkor nás ostatních?

0 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99