Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zdenek1

19. 5. 2011 11:28
Habsburkové a My

[>-]Dopustili jsme si nechat vyvraždit panovnický rod. Habsburkové s námi zatočili popravou 21 českých pánů,aby nám ukázali,co je to být sražen na kolena! Tak jsme si nějak po staletí zvykali na Vídeň, která ještě v roce 1867 nechala slepice ledabyle běhat na Hradčanech, aby její král v Pešti obhájil korunu. Byli jsme obilnicí a hlavní industriální zemí monarchie,která nás vysávala co se dalo. A krve nám zde teklo požehnaně ať už za Pruské války nebo i za té 1.sv., kdy na Pijávě a v Haliči šlo našim dědům a pradědům o životy. Monarchie s nostalgií budiž, ale u nás se není na koho obrátit. Noblesou se pak honosí různí straničtí lídři, jež "drhnout občany jako svý poddaný"! Jsme proto stále na šikmé ploše našeho národního úpadku.

0 0
možnosti

Cynyc_

3. 5. 2011 14:35
Autor

zneužívá konkrétního problému, mediální hysterie kolem královského sňatku, k apologetice monarchie, což je zcela odlišná otázka. Média se sňatku věnují z jediného důvodu - jde o typicky bulvární téma (tedy událost bez významu, která však přitahuje pozornost lidí), které si obvykle seriózní média nemohou dovolit, v případě událostí souvisejících s královskými rodinami (ještě extrémnějším případem byla smrt princezny Diany) se jim však všeobecně promíjí. Samotné promonarchistické argumenty kloužou po povrchu a (zřejmě úmyslně) opomíjejí podstatu věci, ba ji přímo překrucují: podstatou monarchie je existence "nejvyššího úřadu", kterého jedinec vlastním přičiněním nemůže dosáhnout. Pragmatické argumenty jsou druhořadé, primárním kritériem pro hodnocení monarchie je zařazení jedince na ose elitářství - egalitarianismus, či přesněji jeho souhlas s představou nezměnitelně hierarchizované společnosti.

0 0
možnosti

fouly

1. 5. 2011 23:36
Otázka!

A co mame my, Češi? Místo královské rodiny? Parlament-hrůza,vlády se mění, že už nikdo neví, kolik jich bylo,prezident jezdí po výletech a rozdává knížky a přiveze zpět jen nějakou tužku! Je to radost tady žít!

0 0
možnosti

VítVáclav

1. 6. 2011 13:39
Re: Otázka!

Souhlasím, stávající "režim" je zoufalý. Chybí politická kultura - tedy ona tu jakási je, mám na mysli absenci nějaké úrovně, kvality. Hlavní současný představitel státu, nejvyšší z úředníků, zvaný prezident, místo aby zemi dělal dobré jméno a zvyšoval prestiž státu, tak čile čaruje s propiskou v Chile. Opravdu neveselé... :-( Ano, ekonomicky jsme na tom slušně, prakticky u nás neexistuje chudoba, to však není zásluha tohoto politického establishmentu.

0 0
možnosti

monarchista

29. 4. 2011 16:47
Dnešní Čechy a monarchie

Autentické monarchie se budují po staletí (resp. generace panovníků). Tak tomu bylo donedávna i u nás - co je to nějakých 90 let přechodného stavu republikánského proti tísícileté tradici? Našimi právoplatnými panovníky jsou dosud Habsbursko Lotrinští, takže tardice by tu byla. A pokud se jedná o typ vlády, potřebujeme nikoliv konstituční, ale radějie absolutní monarchii, alespoň pro začátek (tak dvě generace). Jak jinak napravit nešťastnou situaci, způsobenou úřední "likvidací" šlechty po roce 1918, pak opakovanými odchody elit ze země? Z toho vyrostli dnešní poliitici, kterých si nevážíme, smějeme se jim nebo opovrhujeme. Výběr při volbách mezi absolventy práv v Plzni, bratry majitelů bezpečnostních agentur nebo stavebních firem, to je bída!

Monarcjie je samozřejmě perspektiva a řešení. Je za pět minut dvanáct!

Monarchista

0 0
možnosti

petrph

1. 5. 2011 10:37
Re: Dnešní Čechy a monarchie

Nicméněž dodejme, že ona "úředně zlikvidovaná šlechta " v roce 1918 už nebyla elitou národa, které by po staletí vytvářela sílu,prestiž a stabilitu státu, ale už sama o sobě okupanty,kteří, z rukou rakouského císaře přijali zkonfiskované tituly a panství v Čechách krátce po nešťastné bitvě na Bílé hoře a skutečném vyhnání českých elit ze země....

0 0
možnosti

doriana_

29. 4. 2011 11:39
Mě je milejší královna Alžběta

než Kléma a jiní naši úžasní prezidenti společně s celou dělnickou vládou...Závidím Britů řadu věcí (ale ne nepřejícně) a jejich monarchy od královny Viktorie dodnes. Není jich zase tak moc!:-)

0 0
možnosti

jáša

29. 4. 2011 11:28
Vztahy nějakých monarchů mě fakt vůbec nezajímají

Mně ano. Znalost vlastní historie by měla být  pro občany takřečeno povinná , protože

 

    

  bez znalosti historie nemůžeme pochopit různe souvislosti v mezinárodních vztazích a ani vlastní úlohu v historii. Bohužel , u nás v posledních údobích tvoří historii historici podle přání politiků. A to je pro nás a obecně pro každý národ velice nebezpečné, může to vést až k zániku tohoto národa. Co se nepodařilo Germánům ve středověku, je možné uskutečnit  v nedaleké budoucnosti , to zn. germanizovat českou kotlinu.

0 0
možnosti

apoc9

29. 4. 2011 10:48
Ta idealizace monarchie je směšná

Jsou to lidé jako ostatní, jejich problémy nejsou o nic větší než problémy ostatních. Nejsem sice expert, ale v konstituční monarchii jsou královské rodiny prakticky pouze maskoty. Vztahy (obvykle povrchní) nějakých "monarchů" mě fakt vůbec nezajímají.

0 0
možnosti

petrph

29. 4. 2011 7:26
co je to za hloupý argument?

Přece to,že "se na nejvyšší pozici dostane i člověk, který neoplývá ohromnou dávkou kariérismu, politické vychytralosti, výmluvnosti, touhy po moci a ostrých loktů", který by terý  jinak možná vůbec neuvažoval o kariéře vrcholného politika ...je pro národ a stát plus?

Přece,v demokracii se s tím kariérismem,..ostrými lokty musí politicky "probojovat" na místa nejvyšší,přičemž tyto schopnosti pak může využít ve prospěch národa i v mezinárodních vztazích.Kdežto v monarchismu se na tu pozici dostane protože se tak narodil,i když je hloupej jako poleno,a podle toho i vládne.

 Mimochodem,připomeňme,že ani v Anglii král nevládne,mají premiéra a a parlament jako všude jinde.Jejich síla  je právě v té dlouhé a silné demokracii-zbavit se hloupého a neschopnéhomonarchy dokázali už v roce 1649.

A  že i tu tíhu útrap druhé světové války táhnul Churchiil.Zatímco před válkou abdikující anglický král Edward VIII (taky romantická svatba) silně sympatizoval s fašismem a Hitlerem

0 0
možnosti

LenkaW

1. 5. 2011 4:48
Re: co je to za hloupý argument?

Tak mi vyjmenujte nějaké evropské monarchy třeba za posledních sto let, kteří byli hloupí jako poleno. :-)

Teda dávat za příklad zrovna rok 1649... Myslím, že Cromwellowa diktatura nepatří právě ke světlým obdobím anglické historie - a ostatně sami se za pár let raději k monarchii vrátili.

Churchill (mimochodem sám přesvědčený monarchista) samozřejmě byl hlavní postavou ve válce. Ale někde jsem četla pěkný a výstižný bonmot: "Pokud byl Winston Churchill mozkem válečného úsilí Velké Británie, pak král Jiří VI. byl jeho srdcem."

0 0
možnosti

honzahoff

29. 4. 2011 0:20
Co blbnete?

Já bych kolem toho tak nevyváděl. Už spolu pár let žijí na hromádce, teď dostanou štempl do svých dokumentů a za pár let si to třeba rozmyslí. Je mi to volný stejně jako Margarita P. nebo Nicolas T.

Obecně si myslím, že konstituční monarchie je o něco málo lepší uspořádání než konstituční republika, ale nejlepší je stejně osvícený diktátor, jelikož lidi jsou blbci. Dělat z nastolení monarchie nosné téma politické strany je nesmysl, škoda, že KČ lépe neprezentuje i jiné věci ze svého programu. Myslím, že třeba pan Srb je autentičtější křesťanský demokrat, nežli mnozí lidé, kteří dovedli KDU-ČSL do propadliště.

0 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99