Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před 220 lety byl Leopold II. korunován českým králem

Dnešního dne uplynulo 220 let od pražské korunovace českého krále Leopolda II., což byla ve své době společenská událost nesmírného významu. Připomeňme si toto výročí i Leopolda II. jako zajímavého panovníka.


Leopold II. byl korunován Svatováclavskou korunou českých králů dne 6. září roku 1791. Šlo tehdy o událost ohromného významu pro kulturní a společenský život v českých zemích, neboť panovník protáhl svůj tehdejší pobyt v Praze na několik týdnů, setkal se s mnoha osobnostmi českého veřejného života a v souvislosti s korunovací bylo uspořádáno mnoho významných událostí.

Leopoldova vláda trvala sice pouhé dva roky, ale znamenala jistou změnu kurzu v historii habsburského soustátí – po radikálním osvíceneckém absolutismu svého předchůdce Josefa II. totiž Leopold II. vládl umírněněji; ponechal v platnosti důležité reformy jako byl Toleranční patent a zrušení nevolnictví, ale od mnoha problematických nařízení ustoupil, čímž si získal velkou oblíbenost. Postavil se proti tvrdé centralizaci a germanizaci říše, uvolnil podřízenost církve státu, zrušil státní kontrolu vzdělávání kněží, povolil pořádání procesí a poutí a podobně.

K oslavě Leopoldovy korunovace českým králem byla českými stavy objednána krásná Mozartova opera La Clemenza di Tito (Titus) – byla to jedna z posledních skladeb, na kterých velký skladatel před svou smrtí pracoval. Opera měla premiéru 6. září 1791 ve Stavovském divadle v Praze.

V Praze se u příležitosti korunovace také uskutečnila první Průmyslová výstava (právě výročí této výstavy připomínala Jubilejní výstava roku 1891 a znovu Všeobecná výstava v roce 1991).

Pro Čechy bylo býznamným symbolickým krokem krále Leopolda II. navrácení českých korunovačních klenotů zpět do Prahy. Klenoty byly tehdy ve Vídni od roku 1637, kdy byly kvůli hrozbě švédského vpádu odvezeny z Čech. Zpět do Prahy se natrvalo vrátily právě u příležitosti Leopoldovy korunovace českým králem roku 1791, po níž byly uloženy do Korunní komory v chrámu svatého Víta. Už tehdy vznikla také tradice sedmi klíčníků, která trvá dodnes (ačkoli držitelé klíčů se pochopitelně v průběhu času měnili vlivem společenských a politických změn).

Korunovace Leopolda II. a slavnostní korunovační průvod Prahou po Královské cestě je zpracován v Jiráskově románu F. L. Věk, a také v krásném československém televizním seriálu stejného jména (často označovaném za vrcholné dílo naší seriálové tvorby). Za zhlédnutí stojí samozřejmě celý seriál, ale výpravě vlastenců z Dobrušky do Prahy na královskou korunovaci se věnují dva díly; můžete se na ně podívat i na internetu: díl jedenáctý – Korunovace, díl dvanáctý – Svatba. I v tomto díle, přes nepříznivou dobu vzniku, je dobře znázorněno, jak významnou událost pro život země představovala královská korunovace. Dnes je skoro těžké si to představit; například prezidentská volba se s tím naprosto nedá srovnávat. Snad jen zdálky máme příležitost sledovat královské svatby a další slavnosti současných evropských monarchií, které nám dávají možnost představit si slavnostní charakter a význam korunovace českého krále, která u nás už více než 150 let neproběhla.

Velkovévoda, král i císař


Leopold II. jako toskánský velkovévoda s rodinou Leopold II. se narodil roku 1747 ve Vídni. Byl devátým ze šestnácti dětí císaře Františka I. Štěpána Lotrinského a královny Marie Terezie Habsburské, ale byl druhým synem, který se dožil dospělosti. Zatímco tedy jeho starší bratr Josef II. se stal po matce dědicem království českého a uherského a dalších habsburských zemí a po smrti Františka I. císařem Svaté říše římské, Leopold po otcově smrti zdědil roku 1765 Velkovévodství toskánské.

Roku 1765 se také oženil s Marií Ludovikou z rodu španělských Bourbonů. Stejně jako Leopoldovi rodiče měli spolu šestnáct dětí. Protože Josef II. zůstal bez dědiců a potomci jejich mladšího bratra arcivévody Ferdinanda Karla vymřeli v mužské linii v 19. století, je Leopold II. přímým předkem všech dnes žijících členů Habsbursko-Lotrinské dynastie. Konkrétně současná hlava rodu, JCKV arcivévoda Karel, je Leopoldův potomek v sedmé generaci.

V Toskánsku prvních pět let vládl pod dozorem skupiny poradců dosazených jeho matkou (na začátku jeho vlády mu bylo 18 let), ale od roku 1770 mohl vládnout svobodně. Leopold jako toskánský velkovévoda panoval 25 let do roku 1790, kdy abdikoval a předal velkovévodství svému druhému synovi Ferdinandovi III. (zatímco jeho nejstarší syn František se stal dědicem habsburského soustátí a později císařem). Prováděl v Toskánsku mnoho reforem, ale na rozdíl od svého staršího bratra postupoval opatrněji a uvážlivěji a dbal na to, aby jeho reformní kroky nevyvolávaly příliš mnoho konfliktů; vyvaroval se také budování mohutného centralizovaného státního aparátu. Na rozdíl od svých předchůdců z rodu Medici dával méně peněz na armádu a více na rozvoj státu, uvolnil různá omezení a umožnil tak rozvoj průmyslu, což umožnilo Toskánskému velkovévodství dosáhnout značné úrovně blahobytu, kterou si udrželo až do sjednocení Itálie o století později. Roku 1796, tedy několik let před vypuknutím revolučního teroru ve Francii, se stal prvním moderním panovníkem, který trvale zrušil trest smrti – tato událost se dnes celosvětově připomíná 30. listopadu.


Leopold II. jako císař Svaté říše římské Po smrti Josefa II. na jaře 1790 se Leopold přesunul do Vídně jako nový panovník habsburského soustátí, český a uherský král a také (předposlední) císař Svaté říše římské. Josef II. před svou smrtí zval Leopolda do Vídně, aby se stal jeho spoluvládcem a připravil se na předání vlády, ale uvážlivý Leopold nechtěl, aby na něm ulpěla Josefova neoblíbenost, a raději se vlády ujal až po bratrově smrti jako zcela nový panovník s volnýma rukama k provedení vlastních reforem. Odhodlaně přistoupil k řešení problémů, jež se nakupily zejména v závěru vlády jeho bratra jako důsledek jeho reforem a způsobu vládnutí. Rychle se mu podařilo uklidnit nepokoje v Uhrách a v Rakouském Nizozemí. Potvrdil zrušení berního a urbariálního patentu, vrátil vzdělání kněží ze státem kontrolovaných generálních seminářů zpět církevním institucím a zmírnil následky mnoha patření provedených Josefem II.

V oblasti zahraniční politiky byl v těžké pozici, neboť musel reagovat na hrozby z východu i západu. Rostoucí nebezpečí, zejména pro Rakouské Nizozemí (dnešní Belgii), plynulo z revoluční Francie, a na druhé straně ambiciózní ruská carevna Kateřina II. doufala, že když budou Rakousko a Prusko zaměstnány bojem na západě proti Francii, ona bude moci získat hegemonii ve východní Evropě a ovládnout zbytek Polska a některé turecké državy. Leopold si to uvědomoval, a proto aby si uvolnil ruce, uzavřel s Tureckem mír ve Svišťově a následně se mu podařilo navázat přátelské styky s Anglií a Nizozemskem, čímž získal v zahraniční politice výhodnější pozici. V roce 1791 rostly problémy ve Francii a přestože zpočátku se Leopold nechtěl do vnitřních francouzských záležitostí zaplétat, rostoucí násilí a potupa francouzského krále Ludvíka XVII. a jeho manželky Marie Antoinetty (Leopoldovy sestry) přinutily císaře apelovat na ostatní evropské panovníky ke společnému postupu. Proto v srpnu roku 1791 uzavřel proti Francii spojenectví s Pruskem – vydali společně Pilnickou deklaraci, podle které byly obě říše připraveny k intervenci do Francie, pokud budou vyzvány. Kvůli neochotě Anglie a Ruska ale za Leopoldova života k válce nedošlo.

Leopold II. zemřel nečekaně 1. března 1792 (podle některých spekulací byl otráven), tedy jen asi dva roky po svém nástupu a půl roku po své české korunovaci. Přesto je jeho historický význam nezanedbatelný a není na škodu si tuto zajímavou osobnost na českém trůně připomenout.

Vyšlo také na webu Promonarchii.cz.

Autor: Matěj Čadil | úterý 6.9.2011 16:20 | karma článku: 35,39 | přečteno: 11369x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99