Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před 190 lety se Petr I. stal prvním brazilským císařem

Osamostatnění Brazílie z portugalské vlády má zajímavou historii, která v kontrastu k bývalým španělskými koloniím ukazuje, že získání nezávislosti mohlo probíhat i jinak než formou revolučního boje.

Císař Petr I. Brazilský

12. Října 1822, v den svých 24. narozenin, byl portugalský princ Pedro, prohlášen prvním císařem nově vzniklého Brazilského císařství jako Petr I. Za zmínku stojí také to, že jeho manželkou a první brazilskou císařovnou byla česká princezna Marie Leopoldina Habsbursko-Lotrinská, dcera českého krále (a rakouského císaře) Františka I. a jeho druhé manželky Marie Terezy Neapolsko-Sicilské.

Osamostatnění Brazílie z portugalské vlády má zajímavou historii, která v kontrastu k bývalým španělskými koloniím ukazuje, že získání nezávislosti mohlo probíhat i jinak než formou revolučního boje; Málokdo ví, že Brazílie byla po většinu 19. století císařstvím. Portugalská královská rodina, která musela uprchnout z vlasti kvůli Napoleonovi, od roku 1908 sídlila v Brazílii. V roce 1815 byla Brazílie povýšena z kolonie na samostatné království pod portugalskou korunou. Roku 1821 se král Jan IV. vrátil do Portugalska, ale svého syna Petra ponechal v Brazílii jako regenta.

Princ Pedro byl liberálnější než jeho otec, preferoval uspořádání státu jako konstituční monarchie před absolutismem, ale na druhou stranu byl jednoznačným zastáncem legitimní vlády a odpůrcem revolucionářů; když v roce 1821 skupinka radikálů zformovala Rio de Janeiro revoluční vládu a král byl ochoten jejich požadavkům ustoupit, Pedro s pomocí vojenských jednotek nastolil opět pořádek. Pro své názory a osobní charisma byl mezi lidmi velmi oblíben. Když král Jan odplouval zpět do Portugalska a loučil se s ním, pod dojmem osudu španělských kolonií v latinské Americe mu řekl: Pedro, pokud by se měla Brazílie odtrhnout, ať to radši udělá pro tebe, který mne respektuješ, než pro někoho z těch dobrodruhů.

A to se i stalo; Když v Lisabonu parlament (kortesy) zrušil rovnoprávnost Portugalska a Brazílie a pokusil se obnovit koloniální status Brazílie, vedlo to k hnutí za nezávislost, do jehož čela se postavil právě Dom Pedro. Odmítl se vrátit do Portugalska, kam byl povolán, na druhou stranu se ale několik měsíců snažil najít řešení, které by zcela nepřetrhalo vztah Brazílie k portugalské koruně. Když jej 7. září 1822 dostihla zpráva, že portugalský parlament odmítl jakoukoli formu společenství, ve kterém by Brazílie měla samostatnou vládu, v dramatickém momentu po přečtení dopisu se rozhodl pro vyhlášení nezávislosti Brazílie: Přátelé, portugalské kortesy nás chtějí zotročit a potrestat. Dneškem jsou naše pouta svržena. Při mé krvi, při mé cti, při mém Bohu přísahám, že dosáhnu nezávislosti Brazílie. Brazilci, nechť je ode dneška naším heslem ‚Nezávislost nebo smrt‘!

I v tomto momentě ale Pedro stále respektoval svého otce jako krále. Zamýšlel udělat z Brazílie zcela nezávislé království, které by bylo v personální unii s Portugalskem, čili portugalský král by zároveň vládl v Brazílii jako král brazilský. (Ostatně celé hnutí za nezávislost bylo zaměřeno nikoli proti králi, ale proti portugalskému parlamentu, který chtěl získat vliv na Brazílii.) Toto uspořádání v jistém smyslu předběhlo svou dobu, protože o století později vzniklo v Britském impériu, přeměněném v dnešní Commonwealth: Královna Alžběta II. tak dnes je nejen královno Velké Británie, ale také královnou Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Jamajky, Belize a dalších států. Každý z nich má svou vlastní monarchii, která s ostatními sdílí jen osobu panovníka.

Nakonec o měsíc později se nechal přesvědčit k přijetí brazilského trůnu (ale i tak s podmínkou, že pokud by se do země jeho otec, zřekne se trůnu v jeho prospěch). Aby byl nový nezávislý stát odlišen od dosavadního království ve svazku s Portugalskem, a také jako odraz jejího významu a rozlohy byla Brazílie prohlášena císařstvím. Císař Petr I. nastoupil na trůn 12. října a korunovace proběhla 1. prosince.

Velmi složité a zajímavé byly i jeho další osudy, ale o tom podrobněji třeba zase někdy jindy. Nečekala ho pokojná vláda jako císaře nejlidnatějšího latinskoamerického státu. Už roku 1826 zdědil po svém otci portugalskou korunu; ovšem vládnout těmto dvěma zemím, které se nedávno s jeho vlastním přispěním rozešly, by bylo téměř nemožné. Proto se portugalského trůnu vzdal ve prospěch své dcery Marie, která byla ale o trůn připravena svým strýcem Miguelem. Roku 1831 císař Petr I. částečně vynuceně, částečně dobrovolně abdikoval ve prospěch svého syna Petra II. a odjel zpět do Portugalska, kde se zapojil do občanské války (první karlistické války, která tehdy zachvátila celý Iberský poloostrov), jíž dosadil na Marii zpět na portugalský trůn. Válka však podlomila jeho zdraví a krátce po svém vítězství zemřel 24. září 1834 na tuberkulózu.

Ještě na smrtelné posteli myslel na svůj brazilský lid a nadiktoval dopis, ve kterém Brazilce vybídl ke zrušení otroctví: Otroctví je zlo a útok na práva a důstojnost lidstva, ale jeho důsledky jsou méně škodlivé pro ty, kdo se trápí v zajetí než pro národ, jehož zákony otroctví umožňují. Je to rakovina, která požírá jeho morálku.

Článek vyšel také na webu Pro monarchii.

Autor: Matěj Čadil | pátek 12.10.2012 17:40 | karma článku: 27,99 | přečteno: 2943x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99