Hokejové vlastenectví

16. 05. 2015 14:53:07
Všimli jste si, kolik je v posledních dnech všude českých vlastenců? Není to pozoruhodné, když jindy je vlastenectví mnohými považováno téměř za sprosté slovo a k dobrému tónu patří si na Čechy zanadávat?

České vlajky jsou na každém kroku, na tvářích, na autech i ve výlohách, lidé nosí všemožné doplňky v národních barvách od kloubouků až po ponožky a ani firmy nezůstávají pozadu a ve svých reklamách apelují na národní hrdost. Možná mě odsoudíte jako odpadlíka, ale nemůžu si pomoct: tenhle styl vlastenectví nějak nedokážu vzít za svůj.

Nechápejte mě ale špatně: Rozhodně nemám nic proti hokeji. Z úspěchů českého týmu mám radost a také mě těší že letos může tuhle sportovní událost hostit právě naše země. Věřím, že sledování zápasu naživo v hale má neopakovatelnou atmosféru, a přestože nejsem žádný zapálený fanoušek (má žena se mi ráda směje, že sleduje hokej víc než já), celkem rád se na nějaký zápas podívám, hlavně když je jeho sledování samo o sobě společenskou událostí.

Také jsem ten poslední, kdo by odsuzoval vlastenectví jako takové – přirozený patriotismus a hrdost na svou zem je podle mě atributem zdravé společnosti. Máme toho spoustu, na co můžeme být hrdí: bohatou historií a uměleckými památkami počínaje a schopnými lidmi, kteří místo onoho nadávání zvednou své pozadí a něco pro českou zemi udělají, konče.

Proč ale by zrovna nějaká sportovní soutěž, byť na vrcholové úrovni, měla být hlavní a jedinou příležitostí, kdy většina národa dává najevo svou hrdost? Skoro jako kdyby česká vlajka nebyla symbolem našeho státu, ale našeho sportovního týmu.

Představte si sami, že by si někdo vyvěsil českou vlaječku třeba na auto při jiné příležitosti – ať už ve státní svátek, v den voleb (nesmějte se) nebo při nějakém jiném českém úspěchu na mezinárodní scéně. Všichni by na něj koukali jako na blázna. Na státní svátky všichni zvysoka kašlou, z voleb je většina lidí tak akorát nas...upená a největším mezinárodním úspěchem Česka jsou komické výstupy našeho prezidenta. (Pravda, ty zrovna většinu národa sjednotit dokázaly, ale národní hrdost bych v tom tak úplně neviděl.) Každopádně nevidíme, že by někdo oslavoval českou identitu tak vehementně jako při hokejovém (případně fotbalovém) šampionátu.

Můžete namítnout, že lidé prostě potřebují nějakou konfrontaci, nějaké drama, nějaký souboj „my versus oni“, kdy se můžou postavit za „naše kluky“ a spolu s nimi prožívat vítězství a prohry. A jaká lepší příležitost k tomu je, než takové mistrovství světa?

Uznávám, že na tom něco je a že je rozhodně lepší, když se lidé konfrontačně s vlajkami vyžívají na stadionech a před televizí, než aby to dělali pod tribunou nějakého národoveckého populisty nebo nedejbože při skutečném válečném konfliktu. Stejně tak je asi dobře, že lidé nemusí vyjít s vlajkami do ulic, aby hájili svou svobodu, jako ve zlomových okamžicích našich dějin (i když někdo by řekl, že by nám to prospělo).

Takže jen ať lidé slaví česká vítězsví a truchlí nad prohrami. Ale přesto, bylo by příjemné vidět někdy projevy vlastenectví a národní hrdosti i bez potřeby konfrontace, bez potřeby za každou cenu někoho jiného porážet.

Že to nejde? Podívejte se třeba do severských zemí, kde je úplně běžné vyvěsit si před domem státní vlajku. Podívejte se do Kanady, kde se každý rok na Canada Day zbarví země červenobíle všudypřítomnými javorovými listy. Anebo ještě lépe: Podívejte se do Velké Británie, kde se zrovna před pár dny narodila princezna Charlotte. A národ zářil nadšením a přivítal pravnučku královny velkými oslavami. Ještě větší oslavy jsme viděli před čtyřmi lety při britské královské svatbě. A podobné všeobecné oslavy jsme viděli v minulých letech při nástupu nových králů v Belgii, Španělsku či Nizozemsku.

Možná by nám něco takového nezaškodilo. Co myslíte?

A teď konec řečnění, za chvíli se hraje semifinále, tak musím jít fandit. ;-)

Autor: Matěj Čadil | sobota 16.5.2015 14:53 | karma článku: 37.70 | přečteno: 4682x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 250 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 126 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3841

Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...