Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mahon Point

24. 10. 2011 19:02
Mate - li odvahu

napiste take pokracovani. Co konkretne predchazelo vzniku Ceskoslovenska. Jakych lzi bylo pouzito. Jaky zoufaly nevzdelanec byl US prez. Wilson.  A jaci lotri byli Masaryk a Benes plus cela ta smecka  ceskych  nacionalistu !!! Verim, ze tyto veci  dobre znate.

Vas clanek je dobry, jenom by stalo za to, uvadet vse v sirsich souvislostech. Na to by ale jeden blog nestacil

Preji Vam vse dobre.

0 0
možnosti

Matěj Čadil

24. 10. 2011 20:14
Re: Mate - li odvahu

Díky za chválu. :-)

Uvažuju o tom, že i o těch zmíněných věcech by stálo za to napsat. Nejsem historik, ale zajímám se o tuto tématiku už několik let a něco jsem o tom načetl, takže si uvědomuji nedostatečnost a zkreslenost obecného povědomí o těchto historických událostech, a snažím se využít svých skromných možností, abych s tím něco udělal.

Článek na blogu opravdu nemůže být příliš dlouhý - hodně jsem vypouštěl, než jsem to zveřejnil, a snažil se zaměřit jen na ta nejdůležitější a nejzajímavější (pro někoho možná nejprovokativnější) fakta.

0 0
možnosti

Kovac10

24. 10. 2011 17:14
Respekt

pane autore, moc se mi váš článek líbí. Obecně mám rád zajímavé články z historie, ale tenhle má opravdu úroveň. Kéž by tady bylo víc takových autorů jako jste vy. Třeba na úkor slečny bravíčko, pana Hlinky nebo AAP, jejichž články se hodí tak maximálně do koše....

0 0
možnosti

petrph

24. 10. 2011 17:08
příliš pozdě a příliš vlažně

Rozhodně to byla velká politická chyba, že se nenechal korunovat českým králem,pokud bylo jeho záměrem něco měnit. Otázka totiž zní,když už měl mít takové federativní mírumilovné úmysly, jak jinak  chtěl český národ přesvědčit o svých plánech na změnu poměrů v rakouské říši a kdy,jak a s kým  chtěl ty změny provést .Odpověď zní že asi nikdy důkazem byla právě korunovace králem uherským.Totiž ta "nutnost kvůli ústavě" působila oboustranně, tím že se korunovat dal, potvrdil svůj souhlas s maďarskou ústavou a tím dosavadní privilegované postavení Maďarů.Šance, že by se i ostatní národy monarchie , tedy i Češi mohli, přes znovu posvěcený privilegovaný politický vliv Maďarů dosáhnout  rovnoměrného postavení tím vážně poklesla, což pochopili všichni (o to už se pokoušeli po celá desetiletí) . Ani  čeští politici(Kramář,Klofáč),které svou amnestií zachránil před popravou za velezrádu , neměli další zájem o podporu zájmů domu habsburského a upřeli svou pozornost k samostatnému českému státu.

0 0
možnosti

Matěj Čadil

24. 10. 2011 17:40
Re: příliš pozdě a příliš vlažně

Souhlasím, že když se na tyto události podíváme zpětně se znalostí následků, můžeme to hodnotit jako politickou chybu a říct, že by byl udělal lépe, kdyby se českým králem korunovat nechal. Každý člověk se dopouští chyb. Jen je třeba mít na paměti, že jeho motivy k tomu byly v dobových podmínkách pochopitelné a zjevně nijak protičeské. Ostatně ani uherským králem se nechtěl nechat korunovat a radši říši nejdřív reformovat, jenže Uhři hrozili vypovězením poslušnosti a to si císař v podmínkách války nemohl dovolit.

Pokud jde o tu českou korunovaci, tak je mimochodem zajímavé, že se v této věci paradoxně spojily zájmy českých a německých nacionalistů proti panovníkovi: Českým nacionalistům vadilo, že kdyby se Karel dal korunovat, získal by si tím sympatie běžných Čechů a ti by pak zachovávali panovnické rodině větší věrnost a nenechali by si ji vzít. A německým nacionalistům zase vadilo, že českou korunovací by se symbolicky zlepšilo postavení českých zemí v rámci říše.

0 0
možnosti

Krawcojc_LUS

24. 10. 2011 15:35
diky moc

diky moc za clanek, je vynikajici po vsech strankach ;-) R^V!!

0 0
možnosti

hrabě Artstetten

24. 10. 2011 15:22
Výborně!

Děkuji za hezký článek. Potěšila mne zvláště fotografie z pokusu o návrat na uherský trůn - tu jsem neznal.

0 0
možnosti

fidel

24. 10. 2011 15:04
....

jinak moc hezký článek .......   Kostel na hoře Monte na Funchalem , poslední místo odpočinku posledního panovovníka Koruny české, stojí za to navšívit také ..... sám mohu doporučit.R^

0 0
možnosti

Matěj Čadil

24. 10. 2011 15:42
Re: ....

Také bych ho rád někdy navštívil.

0 0
možnosti

fidel

24. 10. 2011 14:50
máte tam chybu :-)

Jeho svatba v roce 1912 /////...........  .... svatba byla 21.10.1911 ................../////     byla pro náš stát jednou z posledních slavnostních událostí starého světa, než vypukla 1. světová válka, která starý řád nenávratně zničila.

0 0
možnosti

Matěj Čadil

24. 10. 2011 15:41
Re: máte tam chybu :-)

Díky za upozornění, nějaká chyba se vždycky vloudí... ;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS