Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Gwendolyn!

1. 4. 2012 7:35
Hezky zpracovano

Jedine, co kazi pripomenuti vyroci je kniha od jiste "spisovatelky", ktera se snazi vyvolat senzaci (schon wieder)

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/theroyalfamily/9177647/Queen-Mother-was-daughter-of-French-cook-biography-claims.html

0 0
možnosti

captain cook

1. 4. 2012 7:12
kralovna matka si vyslouzila popularitu

predevsim jako kralovna-manzelka za 2SV, kdyz se pres nalehani komorich i vlady odmitla s dcerami odstehovat do bezpeci mimo intenzivne bombardovany Londyn, na venkov ci dokonce mimo VB do neutralniho exilu.

Rekla: "deti zustanou se mnou, ja zustanu s kralem a kral svuj lid v nebezpeci neopusti. Proto vsichni zustaneme v Londyne."

Kral Jiri VI. i kralovna se behem valky zaslouzili o pozvednuti britske moralky navstevami mezi obcany, navstevami zasazenych oblasti a zranenych v nemocnicich. Kral take svymi rozhlasovymi projevy, ktere pro nej jako od detstvi koktajiciho cloveka nebyly nijak lehke. O tom pojednava popularni film Kralova rec.

Jak znamo, jedno kridlo Buckinghamskeho palace bylo skutecne zasazeno bombou. Kralovna na to rekla "aspon se muzeme podivat do tvare obyvatelum East Endu"(ktery zazil nejhorsi bombardovani).

1 0
možnosti

Kuzma je tamhle!

31. 3. 2012 9:44
jen pro doplneni:

Edwarda k abdikaci nednutili ani tak kvuli pani Wallis, spis proto, ze byl presvedceny nacista. pani Wallis poslouzila jako zastupny duvod (jiste vitany).

0 0
možnosti

captain cook

31. 3. 2012 10:53
neni pravda. V 1936 se nacismus ve VB nebral prilis vazne

protoze nikdo dosud netusil jakym nebezpecim skutecne je. Kdyby ano, britsky zbrojni a letecky prumysl a lodenice by uz byly pracovaly na plne pecky v 1936.

Jadrem kralovy rezignace bylo konstitucni ustaveni, ze britsky kral musi byt schvalen britskym parlamentem a parlamenty britskych dominii a clenu imperia. (Viz naslednictvi trunu = Act of Settlement 1701 a Listina prav=Bill of Rights 1689). Zatimco vsichni vyse povolani souhlasili s nastupnictvim Eduarda VIII., soucasne odporovali jeho volbe manzelky protoze Wallis Simpson byla 2x rozvedena. Anglikanska cirkev, jejiz hlavou je britsky kral, neuznavala rozvod, tudiz snatek krale s rozvedenou byl parlamenty povazovan za konflikt zajmu. Kral zenaty s rozvedenou nemohl byt hlavou cirkve, protoze podle ni by kralova manzelka s 2 zivymi ex-manzeli byla de facto tri-gamistka .

Parlamenty zemi britskeho imperia odmitly dat souhlas, Edward VIII se odmitl vzdat Wallis Simpson a rozhodl se abdikovat ve prospech mladsiho bratra Alberta.

3 0
možnosti

xcfdstersfwr

31. 3. 2012 8:31
Byla špatná

Nadšeně uvítala Chamberlaina, když se vrátil z Mnichova. Proto je to v mých očích odsouzeníhodná osoba. Nikomu neberu právo na názor, že její zásluhy byly významnější než tahle její hanba, ale já mám zase právo na opačné mínění.  Já ji vidím jako zápornou historickou osobu.

1 0
možnosti

Kuzma je tamhle!

31. 3. 2012 9:45
Re: Byla špatná

vubec nechapete souvislosti. Britanie se sotva vzpamatovala z jedne svetove vleky a uz ji hrozila druha. zadani znelo: odvratit valku za kazdou cenu: to splnil. jediny, kdo si v te chvili uvedomoval, co se bude dit dal byl Churchil.

2 0
možnosti

Wernher

30. 3. 2012 23:59
Krásná ilustrace

Ten ořízlý obrázek Vyniamaru je prostě krásný.

0 0
možnosti

Vegan

30. 3. 2012 23:17
Vida, mladý milovník historie.

Díky za zajímavý článek.

4 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99