Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Snaha o koridor k Juhošům byla obnovena i po druhé válce, když si Československo snažilo po ztrátě Zakarpatské Rusi dělat územní nároky na Maďarsko. bylo to ale tak průhledně propagandisticky podáno, že nápad mocnosti típly již v zárodku.

Já jsem si myslela , že to byl čistě nápad po druhé válce, ale díky autorovi vidím, že je staršího data.

Jinak díky za článek. Dobře napsáno. R^

0 0
možnosti
Foto

Koně za království! :-)

0 0
možnosti
AK

At byla 1. Svetova valka jakakoliv, tak pred rokem 1918 bylo naposled, kdy v nasich zemich davaly veci smysl. Od te oby co jsme se jakoby trhli nemame nic nez politicky, ekonomicky, moralni, duchovni a buhvi jeste jaky upadek. V zadnem pripade jsme nic neziskali ba naopak. Nacionalismus u nas kvete, nerespektujeme svoji historii, sve zeme, necekejme tedy zadne vysledky. Jsme umely stat.

0 0
možnosti
JN

J46o91s17e25f 41N64o50v60a68k

14. 10. 2014 18:29

jen dobova vabnicka pro tehdejsi monarchisty.mimochodem a ) stareho rakouska je opravdova skoda b) monarchii v podobe "ceskeho carstvi" nedilne spojeneho s ruskem navrhovala dobova popularni postava kramar.

0 0
možnosti
LN

..dovedu si představit...že bych byl občanem C a K monarchie....

3 0
možnosti
Foto

Vždycky jsem si myslel, že republikou jsme se stali proto, že bylo třeba "někam uklidit" Masaryka, protože na premiérské křeslo si dělali zálusk jiní. Ostatně i prvotní prohlášení čs. národního výboru mluvilo výhradně o "státě" a první zákon státu říkal, že o formě bude teprve rozhodnuto. Stát v navrhovaných hranicích s koridorem k jihoslovanům by byl ještě nestabilnější (delší hranice k obraně), dynastie by nebyla legitimní, takže by nebylo oč stát.

4 0
možnosti